De här är garanterat de godaste kanelbullarna ever. Hemligheten är att ha mandelmassa i fyllningen, mycket kardemumma och rumstempererat smör istället för smält. Lovar att de inte kommer göra någon bullälskare besviken.
Deg: 1 pkt jäst för söta degar
100g smör
5dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 msk malen kardemumma
13 dl mjöl
Fyllning: 100g smör
200g mandelmassa
2 msk kanel
ägg och strösocker till pensling
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av mjölken och klicka i det rumstempererade smöret, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
- Rör smör smidigt med socker, mandelmassa och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och vik dubbel. Skär i 2,5 cm långa remsor. Skär remsorna i två delar (som en byxa) och tvinna byxbenen och gör en knuta. Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar